Sikeresen lezajlott a roma identitás és érdekvédelem aktuális kérdései konferencia

A Károlin 2022 szeptemberében indult el A cigányság helyzete Magyarországon és Európában 50 év múlva c. kétévesre tervezett kutatás a Lőrincz Lajos Közjogi Kutatóműhely keretei között, méghozzá mind az öt kar oktatóit és hallgatóit bevonó kutatásként, Prof. Dr. Rixer Ádám vezetésével. Ennek elsődleges célja, hogy a cigánysággal összefüggő, az Egyetemen már korábban is létezett kutatócsoportokat, illetve egyéni kutatásokat egy szoros és folyamatos együttműködés keretében fogja össze, egy interdiszciplináris irányultságú párbeszédet is elindítva a tudomány, a jogalkalmazók, a civil/egyházi szféra képviselői és az egyéb gyakorlati szakemberek között.

E kutatás keretében került sor 2023. február 8-án, a Csekonics-palotában A roma identitás és érdekvédelem aktuális kérdései című konferenciára, amely nagy érdeklődés mellett, 18 előadót felvonultatva, sikeresen zajlott le. A programban négy blokk különült el: egy jogi, egy felzárkózási és missziós, egy nyelvi és egy, a tágabb értelemben vett kulturális reprezentáció kérdéseit feszegető rész. Szerencsés módon nem csupán a téma legjobb hazai elméleti és gyakorlati szakemberei (kultúrantropológusok, pedagógusok, nyelvészek, jogászok, pszichológusok, lelkészek, szociális munkások, médiaszakemberek, muzeológusok és sokan mások) vettek részt a tanácskozáson, de három blokk végén éles, egyúttal tényszerű és a szükséges tiszteletet megadó vita is kialakult. A résztvevők kifejezték abbéli reményüket is, hogy a hiánypótló kezdeményezés keretei között további, hasonló alkalmakra is sor kerül. 

Következő rendezvényként már szervezés alatt áll egy multidiszciplináris konferencia, amely valamennyi hazai, a cigánysággal összefüggő témát kutató doktori hallgató számára kívánja lehetővé tenni az eszmecserét egy kétnapos rendezvény keretében.

Meghívó
Galéria

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont